Istoric

15 septembrie 2006


Miercuri, 29 Noiembrie 2006

Telegraf Online ConstantaTelegraf Online Constanta

Miercuri, 29 Noiembrie 2006

Colegiul Naţional de Arte “Regina Maria”, botezat de Principesa Margareta

()

Colegiul Naţional de Arte “Regina Maria”, botezat de Principesa Margareta

Liceul de Artă Constanţa, care de ieri se numeşte oficial Colegiul Naţional de Arte “Regina Maria”, aniversează zilele acestea 50 ani de existenţă a învăţămîntului vocaţional de artă în Dobrogea. La concertul care a deschis sărbătoarea artei la Constanţa au fost prezenţi numeroşi artişti plastici, actuali şi foşti profesori ai Liceului de Artă, precum şi reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean. Printre invitaţii de onoare s-a numărat Principesa Margareta care a sosit la unitatea de învăţămînt ieri, la ora 11.00, şi a participat la ceremonia dezvelirii unui basorelief şi a unui bust al reginei. “Mă bucur să mă aflu alături de dvs. pentru a celebra împreună 50 de ani de existenţă ai Colegiului Naţional de Arte “Regina Maria” Constanţa. De-a lungul anilor, în ciuda momentelor de cumpănă, instituţia dvs. a reuşit să-şi păstreze profilul vocaţional iniţial. Această împlinire se datorează numai profesorilor şi directorilor care s-au încăpăţînat să creadă în misiunea lor: să-i înveţe pe elevi să-şi cultive şi să-şi pună în valoare talentul, dîndu-le astfel şansa să se formeze ca artişti”, a declarat Principesa Margareta. În ceea ce priveşte alegerea numelui pentru Liceul de Artă, directorul unităţii de învăţămînt, Nicoleta Heroiu a declarat că a fost foarte dificil să găsească o personalitate al cărui nume să îl poarte instituţia. “Am găsit o personalitate care a însemnat ceva pentru Constanţa, pentru începuturile oraşului nostru: Regina Maria care iubea foarte mult marea. Ea venea însoţită de artişti plastici şi de muzicieni care au început să dea concerte şi să deschidă expoziţii, acţiunile ei culminînd cu acea şcoală de artă de la Balcic”, a declarat Nicoleta Heroiu.

În ceea ce priveşte prezenţa Principesei Margareta la acest eveniment, directorul Colegiului Naţional de Arte “Regina Maria”, a declarat: “Asta înseamnă că familia regală a României îşi respectă străbunii”. După ceremonia dezvelirii bustului şi basoreliefului cu chipul Reginei Maria, Principesa Margareta a vizitat expoziţia permanentă cu lucrările elevilor de la profilul arte plastice după care a asistat la concertul pregătit de elevii care studiază disciplinele muzicale.

Spectacole şi expoziţii la aniversarea celor 50 de ani de existenţă

La ceas aniversar, Colegiul Naţional de Arte “Regina Maria” a organizat, ieri, şi o serie de evenimente culturale. Participanţii la eveniment au asistat la spectacolul festiv intitulat “Perform Art – 50″. Elevii secţiei muzicale au prezentat un recital de lucrări din creaţia compozitorilor internaţionali. Spectacolul a fost deschis cu imnul instituţiilor de învăţămînt, “Gaudeamus”, interpretat de corul “Cantillena”, condus de dirijorul Horaţiu Alexandrescu. În continuarea programului, spectatorii au audiat lucrări precum “Canon”, de Wolfgang Amadeus Mozart, interpretat de Mădălina şi Cătălina Postolache, “Studiu tablou”, de Rachmaninov, interpretat de Sabina Oprea, “Fantezie”, de Robert Schumann, în interpretarea lui Sebastian Tegzeşiu şi “Suita I” din baletul “Peer Gynt”, de Edvard Grieg, în interpretarea orchestrei Colegiului Naţional de Arte “Regina Maria”. Seria manifestărilor a continuat cu expoziţia “Revederi plastice”, vernisată la Muzeul de Artă. Profesori şi foşti elevi au expus aprox. 40 de lucrări de artă, picturi, grafice şi sculpturi. Abordînd teme, stiluri şi tehnici diferite, lucrările aduc în prim plan piesaje, compoziţii cu personaje şi compoziţii abstracte.

Sambata, 29 Noiembrie 2008

De peste cinci decenii în slujba educaţiei şi artei

Ziua Colegiului Naţional de Arte „Regina Maria”

Mihai SÂRBU

Unul din atelierele de arte plastice al Colegiului va purta, începând de vineri, 28 noiembrie, numele prof. Elena Ghemeş

Programul manifestărilor prilejuite de sărbătorirea celor 52 de ani de activitate ai Colegiului de arte constănţean a cuprins numeroase momente emoţionante, semn al pasiunii cu care cadrele didactice şi elevii îşi urmează vocaţia.

Spectacolul artistic organizat de secţiile de muzică şi coregrafie, care a deschis suita manifestărilor, ca şi spectacolul festiv care l-a încheiat s-au desfăşurat în sala „Sergiu Celibidache”, o sală de spectacol cu care numai şcolile de artă din Timişoara şi Deva se mai pot mândri în toată ţara.

Placa memorială şi expoziţia de pictură au fost organizate în amintirea profesoarei Elena Ghemeş, care a murit anul acesta într-un accident de maşină. Ea a fost profe-soară la această şcoală timp de patru decenii, formând generaţii după generaţii de viitori artişti plastici, între care şi mulţi dintre actualii membri ai corpului profesoral.

Dezbaterea intitulată „Grafitti – pro şi contra” şi-a meritat numele, profesorii participanţi purtând o discuţie aprinsă în jurul temei.

Liceul de Artă a devenit Colegiu naţional acum doi ani, chiar la aniversarea a 50 de ani de existenţă. „Am înaintat dosarul pentru transformarea liceului în colegiu pe vremea ministrului Mihail Hârdău, când secretar de stat era Paloma Petrescu, din Constanţa”, a declarat Victor Rădulescu, directorul adjunct al Colegiului.

Şcoala a luat numele Reginei Maria, pentru dragostea pe care aceasta o purta Dobrogei şi pentru faptul că a patronat artele cu atât devotament în cursul vieţii ei. „Noi, cei mai în vârstă, şcoliţi înainte de Revoluţie, nu ştiam mare lucru despre această personalitate a vieţii culturale româneşti. Dar au început să apară foarte multe lucruri scrise, după ’89, şi ne-am dat seama citind – şi eu şi câţiva colegi – că de fapt această personalitate a adus muzica cultă şi artele la Constanţa, artiştii făcând parte din alaiul ei. Enescu era în suita ei şi a venit să concerteze aici, în felul acesta ridicând nivelul cultural al Constanţei, chiar dacă numai pe timpul verii”, ne-a declarat Nicoleta Heroiu, directorul Colegiului. Dar mai există un motiv: „Pentru că aici avem şi muzică, şi arte plastice, şi balet nu puteam să punem numele unui artist plastic – din consideraţie pentru cei de la muzică, şi nici numele unui muzician, din acelaşi motiv. Aşa că am găsit o personalitate legată de meleagurile dobrogene, o persoană care venea des în Dobrogea şi care avea legături cu toate artele, şi cele plastice şi cu lumea muzicii. Am purtat corespondenţă şi am primit acceptul Casei Regale”, a declarat Rădulescu.

De-a lungul funcţionării sale, şcoala a trecut prin perioade mai puţin fericite: „S-a început cu o clasă de muzică în care erau şapte sau opt copii şi o clasă de arte plastice, pentru care am avut diferite sedii. Actuala locaţie a fost gândită în anii 70. Există şi o poveste. Într-o noapte s-a săpat fundaţia – spaţiul era obţinut – şi a rămas aşa un deceniu nefolosită, dar nu se putea intra aici pentru că era fundaţia pentru liceul de artă. Asta s-a întâmplat prin 71 sau 72, iar construcţia s-a terminat în 84. Liceul s-a reînfiinţat după 89, pentru că Ceauşescu a redus numărul liceelor de artă în toată ţara la patru. O perioadă am existat ca şcoală de muzică. Când am luat în folosinţă clădirea aceasta eram Şcoala 42 cu clase de artă până la nivelul gimnazial. S-a pornit din nou cu două clase, una de muzică şi balet şi una de arte plastice. Asta se întâmpla în 90. Acum avem 16 clase de liceu. Eu spun că am evoluat frumos”, îşi aminteşte cu nostalgie directoarea Heroiu.

SCURT ISTORIC

Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria” Constanţa funcţioneză, ca unitate şcolară cu profil artistic, din anul 1956, sub denumirea de Şcoala de Muzică şi Arte Plastice, în sediul unei Şcoli Greceşti din oraş.

Instituţia şi-a menţinut rolul de centru de formare iniţială şi continuă in domeniul artistic, pentru toate generaţiile de absolvenţi, de la înfiinţare până în prezent. Ca bază de formare iniţială, unitatea şcolară a funcţionat pentru ciclurile primar şi gimnazial până în anul 1961, când şi-a extins cifra de şcolarizare cu clase de liceu, iar în anul 1968 cu profil uman şi real, specializările muzică şi arte plastice.

În anul 1970 se separă în Liceul de Muzică şi Liceul de Arte Plastice, singurele unităţi şcolare vocaţionale de acest tip din Dobrogea. Acestea au funcţionat până în anul 1977 când, prin ordinul de desfiinţare a liceelor de artă, şi-au pierdut identitatea şi administraţia, clasele liceale fiind transferate Liceului Pedagogic, iar cele primare şi gimnaziale la Şcoala cu clasele I-VIII Nr. 12 din Constanţa.

În anul 1984 se mută în clădirea noua, modernă, proiectată de arhitectul Dan Panaitescu, sub denumirea de Şcoala cu clasele I-VIII Nr. 42, cu profil artistic, muzică, arte plastice şi coregrafie.

În anul 1990 Liceul de Artă şi-a redobândit identitatea de unitate şcolară liceală, cu clasele I-XII, filieră vocaţională, profilurile uman şi real, specalizările – muzică, arte vizuale şi coregrfie.. Începând cu 1 septembrie 2006, prin OMEdC, unitaea de învăţământ a primit denumirea de Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria”, la festivitatea organizată cu prielejul Zilelor Şcolii, participând şi Principesa Margareta.

Denumiri purtate anterior, în ordine cronologică:

v Şcoala Elementară de Arte 1956 – 1961

v Şcoala Medie de de Muzcă şi Arte Plastice 1961 – 1966

v Liceul de Muzică şi Arte Plastice 1966 – 1970

v Liceul de Muzică 1970 – 1977

v Liceul de Arte Plastice 1970 – 1977

v Liceul Pedagogic – Clase de Artă 1977 – 1980

v Şcoala Generală Nr. 12 cu Clase de Artă 1977 – 1984

v Şcoala generală Nr. 42 cu Clase de Artă 1984 – 1990

v Liceul de Artă 1990 – 2006

v Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria” Constanţa 2006.

17 responses

14 02 2010
gabriela

Buna ziua. Va rog sa imi spuneti cum pot sa ma transfer la liceul dumneavoastra incepand ca anul scolar ce urmeaza. Sunt in clasa a -VI-a si ma intereseaza ce diferente se dau si ce teste pentru sectia de canto si instrumente. In afara de canto clasic mai aveti si alt gen de canto (muzica usoara)? Pot face canto clasic si pian secundar?
Cum pot sa ma informez asupra tuturor detaliilor?
Va multumesc mult.

23 03 2010
giulia

vreau sa stiu ce probe sa dau pentru coregraphie!sunt clasa a IXa.

19 04 2010
MITU NELA

Buna ziua!

As dori o adresa sau un numar de telefon al doamnei profesoare Carmen Chilea.
Adresa mea de mail nela972@yahoo.com

Astept un raspuns

26 04 2010
timada08

Vezi la secretariatul colegiului!

8 06 2010
Panda Rdefnci

As dori sa merg la liceul de arta … am voce ceea ce multi mi-au spuso ..
Vreau sa stiu daca pot intra direct din cls a VII . eu sunt acum a VI dar de la anul as vrea sa vin la liceu .
Am cateva intrebari …
Ca sa intru trebuie sa am chitara ?
Trebuie neaparat sa fiu clasa a V. sau daca trec testul pot intra si din clasa a VI ?
Vreau sa intru la muzica … trebuie sa aleg si un instrument ?

Cam atat …
Multumesc mult .

Gabi

23 03 2011
Daria Barbu

da,trebuie…din pakate

15 02 2011
parinti

din 1o decemgrie 2010 -30 ian. 2011 nu sau facut majoritatea orelor de balet la VIII C-specialitate?-examene?

15 02 2011
parinti

nu se fac orele de balet la VIII C-

29 05 2011
stoica

vreau sa intru la acest liceu..imi doresc ff mlt imi place f mlt sa desenez..imi place sa pictez foarte mult .cum as putea proceda ca sa intru la liceu?am inteles ca trebuie sa dau un examen..knd se da acel axamen?

…bianca

30 05 2011
timada08

Fugi repede la secretariat ca acum se fac inscrieri !

31 05 2011
stoica

va multumesc frumos e o ocazia speiala pentru mine sa intru la acest liceu va multumesc frumos

31 05 2011
stoica

imi trebuie ceva un act certificat,buletin ceva de la sc?
nu stiu ce imi trebuie..
vreau sa intru la acest liceu si sunt foarte emotionata..
si cand este examenul acela de a intra?

29 06 2011
carmen

sunt in anul 5 de studiu la oboi la liceul de arte “Balasa Doamna” din Targoviste si as vrea sa ma transfer la acest liceu . Vreau sa stiu daca exista profesor de oboi si daca imi trebuie instrument

15 08 2011
Mario Alexandru

Ma jur ca am iubit liceul asta , ani cu care sigur nu ma voi intalni din nou pe parcursul vietii……

14 09 2011
Maria Diaconescu

Nume de Ada Davidian Garabedian va spune ceva? din cate stiu eu, dansa a infiintat prima scoala de muzica in Constanta si a fost directoarea ei mai multi ani. Cum de ati uitat-o? Sau poate imi scapa mie ceva? sunt nepoata ei. La 7 ani am luat cateva lectii de pian, mi-a promis pianul ei, pe cand au ajuns parintii mei la Constanta pianul a disparut. Mister. Azi constat ca si numele ei a disparut din memoria celor care au invatat muzica de la ea. A fost chiar asa de nasoala?

16 02 2012
Love

Buna inafara de balet la coregrafie sau dans nu exista si alt gen de dans? De exemplu street dance sau nustiu alt gen? Doar balet? Daca exista imi ziceti si mie va rog mult,, ca sunt a8a si imi place mult sa dansez,, dar nu balet:d

19 02 2012
timada08

Un telefon la liceu te va lamuri.

Lasă un răspuns

Completeaza detaliile de mai jos sau apasa click pe una din imagini pentru a te loga:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: